11 oktober: Alleen een regenboogvlag is niet voldoende

Regenboogvlag-Mediummaandag 10 oktober 2016

De ChristenUnie Teylingen staat voor een inclusieve samenleving. Niet voor niets had ons verkiezingsprogramma in 2014 de titel 'Iedereen doet mee'.

Als we daar uitvoering aan willen geven dan zullen we oog en oor moeten hebben voor groepen in onze samenleving die zich op de een of andere manier voelen buitengesloten. Om die reden stemde de ChristenUnie in de raadsvergadering van 22 september dan ook in met een voorstel van de fractie van D66 om op 11 oktober (‘Coming Out Day’) bij gebouwen van de gemeente Teylingen de regenboogvlag uit te hangen, als teken van verbondenheid met de LHBT-gemeenschap.

Tegelijk plaatsten we daar wel twee kanttekeningen bij. Zo vroeg de ChristenUnie zich af of de regenboogvlag niet onderdeel zou moeten zijn van een breder idee van het -bijvoorbeeld door middel van een vlag- ondersteunen van groepen in de samenleving die van de gemeente wel wat extra steun zouden kunnen gebruiken. Niet dat de gemeente nu elke dag een andere vlag zou moeten laten hangen, maar volgens de ChristenUnie zou je op deze manier wel kunnen voorkomen dat het lijkt alsof de belangen van een bepaalde groep gesteld zouden worden boven die van andere, omdat nu toevallig een politieke partij daar een voorstel toe indient.

Belangrijker vond de ChristenUnie echter de vraag of het uithangen van een vlag wel voldoende invulling geeft aan de rol van een gemeente om voor iedereen een veilige samenleving te bieden. De realiteit leert immers dat bijvoorbeeld onder homoseksuele jongeren één op de vijf wel eens een zelfmoordpoging overweegt, vaak omdat ze zich niet geaccepteerd voelen. Juist vanuit ons christelijk perspectief en de discussie die ook bij christenen met homoseksualiteit gepaard gaat, voelen we een verantwoordelijkheid om daar wat mee te doen. Als we hadden mogen kiezen dan had de ChristenUnie liever gezien dat burgemeester Carla Breuer op 11 oktober jongeren had uitgenodigd rondom het thema ‘Veiligheid op School’ en veilig zijn in Teylingen, ongeacht je kleur, naam of geaardheid.

Het afgeven van het signaal is op zich een goed begin, maar alleen een regenboogvlag is niet voldoende. Het kan een beeld oproepen alsof de gemeente Teylingen met het uithangen van deze vlag nu ineens een inclusieve samenleving is geworden. Daarom stelde de ChristenUnie tijdens de raadsvergadering voor om deze gelegenheid aan te grijpen om verder te praten over wat ‘inclusiviteit’ in onze gemeente nu eigenlijk betekent, en wat wij daar als gemeentebestuur nog meer aan kunnen doen dan de snelle symboolpolitiek van een vlag. Het is jammer dat de andere partijen, inclusief D66, zich hier niet verder in zouden willen verdiepen. Een motie van de ChristenUnie die daartoe opriep werd niet aangenomen. De komende periode zullen wij ons binnen (en buiten) de fractie dan ook beraden hoe we dit onderwerp van ‘inclusiviteit’ in onze gemeente beter vorm kunnen geven.

Frans Nederstigt (fractievoorzitter ChristenUnie Teylingen)

« Terug

Archief

« Vorige Volgende »

Geen berichten gevonden