ChristenUnie Teylingen: Extra wethouder en Stimuleringsprogramma Wonen
Een extra wethouder voor het aansturen van woningbouw, meer aandacht voor moeizame of vastgelopen projecten in Teylingen en een stimuleringsprogramma gericht op het ontwikkelen van betaalbare woningen voor starters en ouderen, alternatieve woonprojecten en regelingen om doorstroming te bevorderen. Dat zijn in het kort een aantal maatregelen waarmee de ChristenUnie Teylingen in de volgende raadsperiode de Teylingse woningmarkt op gang wil helpen.
Lijsttrekker Mirjam Mack-van Bellen: ‘Iedereen vindt woningbouw heel belangrijk, maar we zien dat vaak te weinig resultaten worden geboekt of dat projecten vertraging oplopen. Denk aan Bloementuin in Sassenheim en de locatie Langeveld. Soms is dat begrijpelijk, omdat de capaciteit nu eenmaal beperkt is en de ambtelijke organisatie en het college vaak voor moeilijke beslissingen komen te staan. Een extra wethouder en extra ambtelijke ondersteuning zou kunnen helpen om hier mee aan het werk te gaan, bijvoorbeeld bij het ondersteunen van zelfbouwprojecten zoals een ‘knarrenhof’, of bij het ontwikkelen van alternatieve initiatieven als woningsplitsing’.
Voor het stimuleringsprogramma wil de ChristenUnie geld vrij maken uit de Algemene Reserve. Mack-van Bellen: ‘We hebben in de zomer van 2021 al aangegeven dat we de Reserve voor een deel zouden moeten aanwenden voor problemen die echt een boost nodig hebben in onze gemeente. Daar bleek veel steun voor, en woningbouw voor jongeren en ouderen is een onderwerp waarvan de noodzaak door iedereen wordt onderschreven’.
Stationslocatie Voorhout
De ChristenUnie wil in de komende raadsperiode ook een start maken met de ontwikkeling van de stationslocatie Voorhout. Volgens de ChristenUnie is die locatie geschikt voor het bouwen van ‘urban villa’s’, kleinere appartementengebouwen van vijf of zes bouwlagen met vier appartementen per woonlaag, bedoeld voor jongere starters en voor ouderen. Mack: ‘Onderzoek laat zien dat jongeren en ouderen vaak een vergelijkbare woonwens hebben: Niet te groot en dicht bij voorzieningen in het centrum. Urban villa’s zijn ook niet te massaal, wat goed past bij een dorp als Voorhout, en ook hier zou een wethouder Wonen kunnen helpen. Het is immers niet de meest eenvoudige klus om te realiseren’.
Voor het inzetten van extra capaciteit lijkt de ChristenUnie bijval te krijgen van hoogleraar Woningbouw Peter Boelhouwer van de TU Delft. In een interview met Omroep West stelde Boelhouwer in december dat het ‘gemeenten vaak ontbreekt aan capaciteit, terwijl zij wel degene zijn die het moeten regelen’. Mack: ‘Toch een soort morele steun in de rug voor onze voorstellen. We bouwen immers weliswaar veel huizen in Teylingen, maar vaak voor mensen die €350.000 of meer voor een hypotheek kunnen neerleggen. Het probleem daarvan is dat Teylingen een gemeente dreigt te worden waar alleen plek is voor bovenmodaal verdienende tweeverdieners. Dat gebrek aan ‘sociale biodiversiteit’ moeten we zien te voorkomen’.